Gedumpte dieren

Gedumpte & Verwilderde huisdieren

Heeft u een heel schuw huisdier gevonden? Of een huisdier buiten de bebouwde kom?

Als het dier in een woonwijk rond loopt, wil dat niet altijd zeggen, dat het dier geen eigenaar heeft. Vraag ook in zo’n geval daarom eerst in de buurt na of iemand het dier en diens eigenaar kent. 
Als het dier ergens buiten de bebouwde kom rond scharrelt, is de kans groot, dat het dier er gedumpt is.

Oogt het dier gezond of is het gewond?

Is er niet direct een eigenaar te vinden en is het dier gewond, dan adviseren wij u direct contact op te nemen met de lokale dierenambulance/ -hulporganisatie. Zo nodig zullen zij eerste hulp verlenen en/of het dier naar een dierenarts vervoeren.

Heeft u een erg schuwe, mogelijk verwilderde zwerfkat gevonden?

Neem in het geval van Boskoop contact op met ons op telefoonnummer 06-27 20 77 79 of per email: info@stichtingtruecolors.nl

Voor Bodegraven kunt u contact opnemen met de Stichting Dierennoodhulp Bodegraven op telefoonnummer 06-2251111. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de Dierenbescherming regio Zuidwest via telefoonnummer088-3437112 of 088-8113000.

Boskoop, Alphen aan den Rijn, Hazerswoude en Zwammerdam:

  • Dierenambulance Alphen aan den Rijn (tel. 0900-1120000)
  • Dierenasiel Alphen aan den Rijn (0172-588871)

Waddinxveen

  • Dierenambulance Gouda (tel. 0182-529059)

Bodegraven:

  • Stichting Dierennoodhulp Bodegraven (tel. 06-2251111)

Reeuwijk:

  • Stichting Dierenhulpverlening Woerden (tel. 0348-414242)

Wat doen wij?

Deze organisaties vangen verwilderde katten met vangkooien, laten de dieren (zowel poezen als katers) castreren en brengen ze daarna weer terug naar de plek waar zij ze gevangen hebben. Zo kunnen katten zich niet vermeerderen en wordt de overlast voor omwonenden minder. De katten zijn hierna te herkennen aan een tijdens de operatie afgeknipt stukje oor. Kittens worden over het algemeen niet terug geplaatst, maar opgevangen en gesocialiseerd. Het dierenasiel zal daarna een nieuw baasje voor hen gaan zoeken.

In aanvulling op het werk van de Dierenbescherming willen wij proberen de door hen gecastreerde Boskoopse dieren ook een wat onbezorgder en hopelijk zelfs een verzorgd leven te bieden. Dat kan op de volgende manieren:

  • We kunnen samen met de vinders van deze katten kijken of de dieren gemonitord kunnen worden. De katten zullen worden gevoerd en van een droge en beschutte schuilplaats worden voorzien. Als ze dan iets gaan mankeren, kan ingegrepen worden en hen de nodige (medische) zorg geboden worden. Vaak komt bij deze dieren het verloren vertrouwen in mensen weer voorzichtigaan terug. Wij willen de mensen en de katten hierin ondersteunen en begeleiden.

  • Als we een plekje in één van onze gastgezinnen beschikbaar hebben, kunnen we zo’n kat bij hen opvang en verzorging bieden. Deze gastgezinnen helpen met veel geduld en liefde de katten over hun angsten heen. Sommige katten zullen nog hun reserves naar mensen blijven houden, maar waarderen de verzorging en het dak boven hun hoofd enorm. Andere, voormalige vuurspuwers veranderen soms toch nog in enorme knuffelkatten. Het kan echt! Wij hebben dit al zo vaak ondervonden!

  • Als resocialisatie niet kan/lukt of er geen plaats is in onze gastgezinnen, zullen we ons uiterste best doen om elders een plekje voor deze dieren te vinden. Hiervoor hebben we goede contacten met een aantal organisaties, die de dieren voor de rest van hun leven een mooi leven bieden.

Deze kwetsbare dieren verdienen een kans op een mooi, verzorgd en onbezorgd leven bij lieve, begrijpende baasjes of fantastische organisaties, waar ze heerlijk zichzelf mogen zijn. Neem daarom tegelijkertijd met de Dierenbescherming ook al contact op met ons. Dan kunnen wij direct al op zoek naar en in overleg over de best passende oplossing voor de betreffende kat.

Heeft u andere gedumpte dieren gevonden?

Neem dan contact op met Zwerfkip & Zo op telefoonnummer 06-45020251.

Zij zijn heel bedreven en vindingrijk waar het aan komt op het vangen van bijvoorbeeld kippen, konijnen en schildpadden. Deze dieren worden in grote getale gedumpt. Zwerfkip & Zo vangt hen op diervriendelijke wijze om hen vervolgens op te (laten) vangen en verzorgen. Zelf vangen ze kippen op tot ze een nieuw baasje voor hen hebben gevonden. Schildpadden gaan naar het Schildpaddencentrum in Alphen aan den Rijn. En voor de opvang van konijnen en eventuele andere kleine huisdieren zullen wij in overleg met Zwerfkip & Zo zorgen.

Moeten gedumpte en verwilderde dieren geholpen worden?

Ja, zeker! Het is een groot misverstand, dat gedumpte en verwilderde dieren zichzelf wel redden. Er wordt zelfs gedacht, dat de dieren hun vrijheid wordt teruggegeven. Maar in werkelijkheid hebben deze dieren een heel zwaar leven. 
Ze zijn ergens op straat of in een bosje of sloot achtergelaten en moeten ineens zelf voor hun kostje zorgen, terwijl ze dat helemaal niet gewend zijn. Bovendien zijn ze op plekken, waar voedsel te vinden is, vaak ongewenst. Of ze redden het gewoonweg niet, omdat ze niet het instinct van hun wilde soortgenoten hebben of oorspronkelijk uit een tropische omgeving komen en hier veel warmte en zonlicht tekort komen. En als ze het wel (een tijdje) redden, kunnen ze zich vermeerderen en zo als groep overlast veroorzaken. 
De dieren raken verwilderd en vervreemd van mensen. Ze zijn immers ongewenst en worden bang en schuw. En als ze iets gaan mankeren, gaan ze vaak een lijdensweg tegemoet, omdat ze geen baasje meer hebben, die ze de nodige zorg kunnen bieden.
Huis- en hobbydieren zijn gedomesticeerde dieren en hebben verzorging nodig.

Wat als de gedumpte dieren niet in onze regio rond lopen?

De gemeente

De gemeente heeft een wettelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van gevonden dieren. U kunt verzoeken om een diervriendelijke oplossing in de vorm van diervriendelijk laten vangen en opvangen.

De Dierenbescherming

De Dierenbescherming komt op voor alle vergeten, mishandelde en afgedankte dieren, zo staat er duidelijk op hun website te lezen. Soms hebben zij hiervoor een overeenkomst met gemeenten.

Bedrijven/ organisaties die gedumpte dieren diervriendelijk vangen

Opvangen voor verwilderde zwerfkatten

Als u op Google ‘opvang zwerfkatten‘ in typt, vind u verschillende organisaties, die net als wij zwerfkatten opvangen om te resocialiseren, maar ook organisaties waar zwerfkatten permanent gehuisvest kunnen worden en zo een fijn verzorgd leven krijgen. Het zijn teveel organisaties om hier allemaal te vermelden. U kunt ons ook bellen of mailen om een gerichte verwijzing naar een van deze organisaties.

Opvangen voor gedumpte kippen

Opvangen voor gedumpte konijnen

Er zijn verspreid over Nederland verschillende konijnenopvangen. Op de website van de Stichting Konijnenbelangen vind u een lijst.

Opvangen voor schildpadden

Voorkomen

Tja, voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar hoe doen we dat?

Denk allereerst goed na, voor u een huisdier in huis haalt. U verplicht uzelf daarmee het dier zijn leven lang goed te verzorgen, met alle tijd en kosten van dien. Ook tijdens vakanties of ziekte.

Laat uzelf dus goed informeren. De informatie van het LICG is hier een goed hulpmiddel bij.
Overweeg daarbij ook het afsluiten van een verzekering voor de dierenartskosten.

Geef daarom ook nooit een huisdier cadeau. De aanschaf van een huisdier moet echt een weloverwogen keuze zijn.

Als u weloverwogen een huisdier wilt aanschaffen, benader dan een dierenopvang. Die dieren verdienen absoluut een nieuwe kans.
Bovendien zijn bij goede opvangcentra honden, katten en konijnen al gevaccineerd en (soms ook) gechipt en katten en mannetjeskonijnen gecastreerd. Daarnaast hanteren zij vaak een proefplaatsing, zodat het dier terug kan, als het thuis toch niet goed gaat. Dit alles zal uit de overeenkomst moeten blijken.

Laat uw huisdier chippen. Soms raakt een huisdier gewoon zoek, door bijvoorbeeld per ongeluk een stuk mee te liften met een auto. Als hij gevonden wordt, kan hij dankzij een chip weer met u als eigenaar herenigd worden.

Laat uw huisdieren (zowel de mannelijke, als de vrouwelijke dieren) ook castreren, zodat ze (zowel binnen- als buitenshuis) niet meer voor nageslacht kunnen zorgen. Met alle overvolle opvangcentra en het enorme aanbod op Marktplaats is het niet eenvoudig om goede, nieuwe baasjes voor de dieren te vinden.

Laat uw kippen geen eieren uitbroeden. Hoe schattig kuikentjes ook zijn. Uit de meeste eieren zullen haantjes komen, die u zelf vermoedelijk niet kunt houden. Dat hoeft niet alleen vanwege de kosten of overlast te zijn, maar het kan ook dat de dieren onderling gaan vechten, omdat het aantal hennen t.o.v. het aantal hanen te klein is.

Als u niet meer voor uw huisdier kunt zorgen, neem dan contact op met een dierenhulporganisatie/ dierenopvang. Maar dump een dier dus nooit! Ten eerste is het strafbaar, maar u zult ook vast niet willen, dat uw ooit eens zo geliefde huisdier een ellendige toekomst tegemoet gaat.

Stichting True Colors
Katten en Konijnenopvang
Waddinxveen

06-27207779
info@stichtingtruecolors.nl
www.stichtingtruecolors.nl

Bankrekening: NL39 TRIO 0254 7005 78

Openingstijden:

Bellen bij voorkeur op:

Op afspraak

Ma, do en za tussen 10:00 en 12:00 uur

Alle nieuwtjes over onze dieren vind je op onze Facebookpagina

Donaties aan onze stichting zijn van de belasting aftrekbaar