Gevonden dieren

Gevonden huisdieren

Heeft u een tam huisdier gevonden?

Het dier woont misschien nog maar kort bij u in de buurt, is mogelijk per ongeluk ontsnapt en weggelopen en vervolgens verdwaald en zo zijn of haar eigenaar kwijt geraakt. Vraag daarom goed in de buurt na of iemand het dier en diens eigenaar kent.

Oogt het dier gezond of is het gewond?

Is er niet direct een eigenaar te vinden en is het dier gewond, dan adviseren wij u direct contact op te nemen met de lokale dierenambulance/ dierenhulporganisatie. Zo nodig zullen zij eerste hulp verlenen en/of het dier naar een dierenarts vervoeren.

Opsporen eigenaar

Er zijn verschillende organisaties, die vermiste en gevonden dieren registreren en matchen. U kunt op hun websites kijken of het door u gevonden dier daar als vermist is opgegeven.

Boskoop, Alphen aan den Rijn, Hazerswoude en Zwammerdam:

  • Dierenambulance Alphen aan den Rijn (tel. 0900-1120000)

Waddinxveen:

  • Dierenambulance Gouda (tel. 0182-529059)

Bodegraven:

  • Stichting Dierennoodhulp Bodegraven (tel. 06-2251111)

Reeuwijk:

  • Stichting Dierenhulpverlening Woerden (tel. 0348-414242)

In de loop der jaren hebben steeds meer mensen hun vermiste dier ook bij ons gemeld. Kennelijk is er ook behoefte aan een lokale registratie. Als u ons foto’s en een duidelijke beschrijving van het door u gevonden dier toestuurt, kunnen wij kijken of we een melding hebben ontvangen van een vermist dier, dat er op lijkt en een oproep op Facebook zetten.

U kunt de informatie sturen naar ons e-mailadres: info@dierenhulpboskoop.nl.

Identificatie

Het komt steeds vaker voor, dat huisdieren worden voorzien van een identificatiechip. Deze wordt door een dierenarts tussen de schouderbladen aangebracht en heeft een uniek nummer. Door middel van chipreaders kan het nummer van de chip afgelezen worden en daarmee kan vervolgens de eigenaar van het dier worden achterhaald.

Laat het door u gevonden dier altijd checken op een chip! 
U kunt één van bovengenoemde dierenambulances/ dierenhulporganisaties verzoeken daarvoor langs te komen. Alleen in Waddinxveen moet u hiervoor een afspraak maken via het Dierentehuis Midden-Holland in Gouda op telefoonnummer 0182-530164
Maar ook dierenartsen beschikken over chipreaders. 

Identificatietekens als tatoeages in het oor van een konijn of een pootring bij een vogel, leiden meestal niet verder dan naar de fokker van het dier. Het komt maar zelden voor, dat de eigenaar op die manier nog is te achterhalen.

Aangifte gevonden dier

Volgens het Burgerlijk Wetboek is een gevonden dier een gevonden voorwerp en bent u, als de eigenaar niet snel te vinden is, verplicht zo spoedig mogelijk aangifte te doen bij de gemeente. In de gemeente Alphen aan den Rijn is dat uitbesteed aan de Dierenambulance Alphen aan den Rijn. U kunt hen dan bellen op telefoonnummer 0900-1120000 of een e-mail sturen naar info@da-alphen.nl.

Opvang van het dier

Gevonden dieren kunnen vervolgens in bewaring worden gegeven aan de gemeente. In onze gemeente zal de dierenambulance het dier brengen naar het Dierenasiel Alphen aan den Rijn. Schildpadden gaan naar het Schildpaddencentrum in Alphen aan den Rijn.
Als er na 2 weken zich geen eigenaar van het dier heeft gemeld, heeft de gemeente geregeld, dat het betreffende dier dan eigendom wordt van het asiel, zodat zij een nieuwe eigenaar voor het dier kunnen gaan zoeken.

U kunt er ook voor kiezen om zelf voor het dier te zorgen. U kunt dan echter pas een jaar na de aangifte eigenaar van het dier worden. Wij adviseren u daarom een bewijs van aangifte te vragen en/of in ieder geval de aangifte per e-mail te doen. 

Verzorging van het dier

In de tussentijd bent u uiteraard verplicht goed voor het dier te zorgen. 
En natuurlijk bent u dat van plan. U heeft niet voor niets het dier van straat opgeraapt! 
Maar neem zo’n beslissing zeker niet overhaast. Denk goed na en informeer uzelf goed over wat het dier nodig heeft en of u dat het dier de rest van diens leven ook echt kan bieden. Dat voorkomt teleurstelling achteraf; voor u èn voor het betreffende dier.

Het LICG geeft betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Zo zijn er de zogenaamde huisdierenbijsluiters te vinden, die alle noodzakelijke basisinformatie geven over gedrag, huisvesting, verzorging en voeding maar ook over veel voorkomende ziekten en aandoeningen, hantering en kosten. 

We begrijpen, dat uw hart er absoluut goed genoeg voor is, maar bedenk heel goed of dat ook geldt voor uw tijd en uw portemonnee. 

Wat als de oorspronkelijke eigenaar van het dier zich meldt?

De oorspronkelijke eigenaar heeft dus een jaar de tijd om diens dier op te eisen. Houd er dus rekening mee, dat de mogelijkheid bestaat, dat u in dat jaar nog afscheid zou moeten gaan nemen van het dier. 

Maar na een actieve en soms ook lange speurtocht, zal de oorspronkelijke eigenaar vast heel erg blij zijn het geliefde dier weer gevonden te hebben. Ze kunnen vast en zeker met verhalen en foto’s laten zien, dat het echt om hun dier gaat, dat u gevonden heeft. 
Als u als vinder dan enige tijd voor het dier heeft gezorgd, bent u zich ook vast al aan het dier gaan hechten en zal het afscheid niet eenvoudig zijn. Maar probeer u dan in te leven in de eigenaar. U zou ook heel blij zijn uw geliefde huisdier weer in uw armen te kunnen sluiten. De oorspronkelijke eigenaar zal vast en zeker ook begrijpen, dat het voor u moeilijk is, maar u ook enorm dankbaar zijn voor uw goede zorgen.

Wettelijk gezien moet de oorspronkelijke eigenaar u wel de kosten van verzorging en opsporing vergoeden. Een blije eigenaar zal daar vast geen moeite mee hebben. U heeft immers goed voor hun dier gezorgd. Maar als men dat niet wil en dat ook niet binnen een maand doet, dan mag u ervan uit gaan, dat de oorspronkelijke eigenaar het recht op het dier op geeft en wordt u op die manier toch alsnog de nieuwe eigenaar van het dier. 
De eigenaar kan ook afstand doen van het dier.

Gedumpt of verwilderd?

Het dier kan ook door diens eigenaar gedumpt zijn. In dat geval kan die eigenaar geen aanspraak meer op het dier maken. Ook als het dier in de tussentijd verwilderd is, kan de eigenaar er geen aanspraak meer op maken.
Meer over gedumpte en verwilderde dieren kunt u lezen op onze pagina Gedumpte Dieren.

Stichting True Colors
Katten en Konijnenopvang
Waddinxveen

06-27207779
info@stichtingtruecolors.nl
www.stichtingtruecolors.nl

Bankrekening: NL39 TRIO 0254 7005 78

Openingstijden:

Bellen bij voorkeur op:

Op afspraak

Ma, do en za tussen 10:00 en 12:00 uur

Alle nieuwtjes over onze dieren vind je op onze Facebookpagina

Donaties aan onze stichting zijn van de belasting aftrekbaar