Kattenwensen

De wensen van een kat

Onze katten willen graag een tweede kans op een fijn nieuw thuis, waar ze goed verzorgd oud mogen worden. Wij zoeken voor hen een plek, die het beste bij hen past. Daarbij kijken we zowel naar de algemene behoeften, als de individuele wensen van de kat.
Algemene behoeften zijn: ruimte, gezelschap, vermaak en goede (medische) verzorging.

Ruimte

De hoeveelheid beweging die een kat nodig heeft, is van een aantal factoren afhankelijk. Leeftijd, karakter, of het dier ook buiten komt en of het dier de leefomgeving moet delen, spelen allemaal mee.
Voor onze katten is het meestal van belang, dat ze klein kunnen beginnen in een nieuwe omgeving. Dat betekent, dat ze moeten beginnen met één kamer in huis. En zodra die kamer vertrouwd voelt, kan hun omgeving langzamerhand vergroot worden tot de hele nieuwe omgeving vertrouwd is. Ook dan pas zouden ze eventueel naar buiten kunnen, maar dat hoeft niet persé.
Katten hebben wel graag keuze uit verschillende ligplaatsen. Zowel hoog, om alles goed te kunnen overzien, als laag, zoals gezellig op de bank.

Gezelschap

Een kat krijgt graag aandacht van zijn baasje. Of dat nou is door hem te aaien, te borstelen of gewoon op schoot of naast u op de bank te liggen; hij vindt uw gezelschap en aandacht wel fijn.
Bent u veel van huis? Overweeg dan gezelschap van een soortgenootje. Veel katten kunnen dat wel waarderen, mits de introductie geleidelijk plaats vindt en ze ieder hun eigen spullen houden. Ook is het belangrijk om de leeftijd en het karakter van de katten op elkaar af te stemmen.

Vermaak

Buiten ziet, hoort en ruikt een kat vanalles; geuren van een andere kat of de kwetterende vogeltjes in de tuin, de kat wordt erdoor geprikkeld. Binnen gebeurt er veel minder en zul je als eigenaar ervoor moeten zorgen, dat je kat zich niet gaat vervelen. Anders kun je er op rekenen, dat ze voor hun eigen vermaak gaan zorgen en kattenkwaad gaan uithalen door dingen te gaan vernielen, maar ze kunnen ook depressief worden.

Favoriete bezigheid van een kat is jagen. Ze moeten dagelijks een ‘prooi’ zien, deze kunnen achtervolgen (rennen, klimmen, springen) en uiteindelijk vangen. En zo’n ‘prooi’ kan vanalles zijn: van propjes papier tot een brokje dat door de kamer wordt gegooid, een speeltje aan een hengeltje of een denkspelletje.
Het is altijd maatwerk om te kijken waar jouw kat echt gelukkig van wordt. Er is speciaal speelgoed voor hen te koop, maar van lege dozen, wc-rollen en propjes papier zijn ook al leuk speelgoed te maken. Afwisseling van het speelgoed is ook belangrijk om de kat nieuwsgierig en bezig te houden.

Daarnaast heeft een kat behoefte om zijn nagels te verzorgen. Ze houden van hoge krabpalen en/of horizontale krabmatten of -planken. Een goede krabpaal is stevig, stabiel en laat toe dat de kat zich helemaal kan uitrekken langs de paal om zo hoog mogelijk te krabben. Plaats een krabpaal altijd langs hun wandelroute of slaapplaats. Wanneer de krabpaal ergens wordt gezet waar de kat niet langs komt, zal de paal ook niet gebruikt worden en zal de kat eerder aan meubels of behang krabben.

Verzorging

Een kat kan met een goede verzorging wel 20 jaar worden. Dat betekent:

 • goede voeding: vers water, dagelijks goede brokken en wat natvoer
 • dagelijks een schone kattenbak
 • jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties tegen katten- en niesziekte
 • regelmatige ontworming en ontvlooiing
 • een oplettend baasje, die signalen van ziek zijn snel opmerkt.

Individuele wensen

In de beschrijving van onze katten staat ook nog hun persoonlijke wensenlijstje voor hun nieuwe thuis.

Mensenwensen

Ja, over mensen hebben katten ook nog iets te wensen, namelijk dat ze goed nadenken en zich goed inlezen over de verzorging van katten. Onze katten willen nog maar één keer naar een nieuw thuis verhuizen en daar dan zo oud mogelijk worden.

Dingen om vooraf over na te denken zijn dan:

 • Heb ik er de komende jaren voldoende tijd voor?
 • Naast eten en drinken heeft een dier ook aandacht nodig. Ook als je moe bent of geen zin hebt, moet de kattenbak verschoond of de vacht geborsteld worden. En een kat kan wel 20 jaar worden!
 • Heb ik verzorging voor de dieren als ik met vakantie ben?
  Het pas regelen als je je vakantie al geboekt hebt, is echt te laat. Buren zijn misschien ook net dan met vakantie en de kans dat pensions al vol zitten, is groot.
 • Is het financieel haalbaar, ook als ze ziek worden? Je hebt het waarschijnlijk voor je dier over om deze kosten te maken, maar voor mensen met een kleine beurs kan het toch een behoorlijke en misschien wel een te grote belasting zijn.
Dit document helpt je goed bij je overwegingen

Gelukkige katten en baasjes

We zetten deze informatie hier niet voor niets. Nog altijd worden er (vooral in de vakantietijd) veel dieren gedumpt. Hier vooraf over nadenken, bespaart jou en je huisdier een hoop gedoe en verdriet.

 We hopen dat bovenstaande informatie en tips er aan zullen bijdragen dat je niet te impulsief een dier in huis haalt. En dat je zeker weet dat jij en je dier een gelukkige thuissituatie ervaren.

Index

Wie zijn wij

– De stichting
– De vrijwilligers

Info | advies en links
Vermiste dieren
Verzorging dieren
Help mee
Met dank aan
Contact

Over de dieren

Alle nieuwtjes over onze dieren vind je op onze Facebookpagina.

Stichting True Colors 
Katten- en Konijnenopvang
Waddinxveen
06-27 20 77 79
info@stichtingtruecolors.nl
www.stichtingtruecolors.nl

Bankrekening: NL39 TRIO 0254 7005 78

Openingstijden:
Bellen bij voorkeur op:

Op afspraak
Ma, do en za tussen 10:00 en 12:00 uur

Donaties aan onze stichting zijn van de belasting aftrekbaar.