Gevonden (zwerf)dieren

Heb je een dier gevonden? Het dier woont misschien nog maar kort bij jou in de buurt, is mogelijk per ongeluk ontsnapt en weggelopen en vervolgens verdwaald en zo zijn of haar huis en eigenaar kwijt geraakt. Vraag daarom in de buurt goed na of iemand het dier en diens eigenaar kent.

Ziek of gewond

Is er niet direct een eigenaar te vinden en is het dier gewond of oogt het ziek of zwak? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de lokale dierenambulance/ dierenhulporganisatie. Zij zullen zo nodig eerste hulp verlenen en/of het dier naar de dierenarts of het asiel/ de opvang vervoeren. Zij zullen dan ook de eigenaar van het dier verder proberen op te sporen

Gouda, Waddinxveen, Moordrecht, Moerkapelle, Zevenhuizen
Tel. 0182 – 529 059

Boskoop, Hazerswoude-Dorp

Tel. 0172 – 616 251

Reeuwijk

Tel. 0348 – 414 242

Gezond

Als het een kat is, is het meestal niet duidelijk of ze een eigenaar hebben of verdwaald en dus zwervend zijn, omdat de meeste mensen hun katten nog gewoon buiten laten lopen.
Een magere kat hoeft niet perse een zwerver te zijn, maar een dikke kat hoeft daarentegen ook niet vanzelfsprekend een baasje te hebben. Ook een schuwe kat hoeft niet altijd een zwerver te zijn. Er zijn mensen met katten, die heel bang zijn voor vreemden.

Andere loslopende huisdieren zullen vrijwel zeker hun huis en eigenaar kwijt zijn. En denk alsjeblieft niet, dat veel van die dieren het wel redden, Dat lijkt in sommige gevallen misschien zo, maar het zijn en blijven huisdieren, die onze zorg nodig hebben. 

Belangrijk is om in alle gevallen te checken of het dier een eigenaar heeft! 

Als je namelijk niets doet, kan het zijn dat zo’n dier toch echt een zwerver is en hulp nodig heeft. Door niets te doen, zal het verder trekken op zoek naar voedsel en hulp. Het is niet eerlijk tegenover zo’n dier om het pas te helpen als het zover is gekomen, dat het dier ziek of gewond is. Als het jouw dier was, zou je ook niet willen, dat het zo met hem of haar af zou lopen. 

Eigenaar opsporen

  • Vraag het na in de buurt
    Je kunt foto’s van het dier maken en die op een A4 printen en in de buurt verspreiden of verstuur de foto’s in de buurt-whatsappgroep.
  • Laat het dier checken op een identificatiechip.
    Je kunt dit kosteloos bij de meeste dierenartsen laten doen, maar er is op Facebook ook een groep mensen, die een chipreader hebben en bij jou langs komen voor een chipcheck.
    Als het dier zo’n chip heeft, die goed geregistreerd is, kan de eigenaar achterhaald worden. 
  • Checken en opgeven bij organisaties, die vermiste en gevonden dieren registreren en matchen.
    Klik hiervoor op de volgende links.

Op laten vangen

Is er geen eigenaar te vinden? Neem dan contact op met één van de volgende organisaties, die het dier kunnen (laten) vangen en (laten) opvangen.
Klik hiervoor op de onderstaande links.

Honden en katten in Waddinxveen, Moordrecht, Moerkapelle, Zevenhuizen, Gouda, Hazerswoude-Dorp en Boskoop

Alle dieren in Reeuwijk

Gespecialiseerd in vangacties van allerlei soorten dieren

Schuwe of verwilderde katten

In onze regio is het de Dierenbescherming, die zich in eerste instantie met deze katten bezig houdt. Zij zullen deze katten met behulp van vangkooien vangen. De katten (zowel de poezen als de katers) worden vervolgens gecastreerd en daarna terug gebracht naar de plek waar ze gevonden zijn. Zo kunnen de katten zich niet meer vermeerderen en wordt de overlast voor omwonenden minder.

Tijdens de operatie wordt er tegelijkertijd een stukje oor afgeknipt. Dit doen ze om later, als de kat weer buiten op straat loopt, van een afstandje te kunnen zien, dat het dier al geneutraliseerd is.

Kittens worden over het algemeen niet terug geplaatst, maar opgevangen en gesocialiseerd. Het dierenasiel zal daarna een nieuw baasje voor hen gaan zoeken.

Resocialiseren

Wij zijn van mening dat de schuwe en verwilderde zwerfkatten een beter en verzorgd leven verdienen. En dat kan, zo weten wij met onze jarenlange ervaring!!!

De meeste van deze katten zijn namelijk ooit ook huiskat geweest, maar zijn in de loop van hun zwervende bestaan het vertrouwen in mensen kwijt geraakt.  Ze hebben als zwerfkat een heel zwaar leven, waarin zij zelf het hele jaar door voor hun kostje moeten zorgen. Op plekken waar voedsel te vinden is, zijn ze vaak ongewenst, omdat ze daar overlast veroorzaken. En als ze iets gaan mankeren, gaan ze vaak een lijdensweg tegemoet, omdat ze niemand hebben, die ze de nodige zorg kan bieden. Dat verdienen deze katten niet!

Dit zijn de katten, die wij een tweede kans gaven. Met tijd, geduld en tender loving care wisten wij hun vertrouwen weer terug te winnen. We hebben vuurspuwers zien veranderen in schootliggers en wegkruipers in kroeldozen. In ieder geval voor hun ‘eigen mensen’, want eenkennig en verlegen blijven ze wel nog vaak. Maar ze zijn wel weer gaan genieten van de aandacht van mensen en hebben weer een verzorgd en onbezorgd leven gekregen. 

Maar helaas kunnen wij deze katten nu niet meer opvangen en resocialiseren.

Monitoren

We weten, dat het resocialiseren ook buiten kan gebeuren door mensen die hen willen monitoren, ook al duurt het dan wel vaak langer. De katten worden dan gevoerd en van een droge en beschutte schuilplaats voorzien. Als ze dan iets gaan mankeren, kan ingegrepen worden en hen de nodige (medische) zorg geboden worden. Vaak komt bij deze dieren het verloren vertrouwen in mensen ook weer voorzichtigaan terug.

Mensen, die dit willen doen, kunnen altijd nog contact met ons opnemen, zodat we hen kunnen adviseren en begeleiden in de verzorgings- en resocialisatietraject. Zo mogelijk dragen we dan ook bij in de kosten, die voor zo’n dier gemaakt moeten worden.

En wie weet staat er zelfs iemand op, die dit stokje van ons over wil en kan nemen. Uiteraard zullen we ook dan kijken of en hoe we daarbij kunnen helpen. Want er is echt niets mooiers en dankbaarders dan het vertrouwen van zo’n zielepietje te zien groeien door de liefde, die wij mensen het diertje geven!!!

Andere organisaties

Er zijn in Nederland nog enkele andere organisaties, die zich meer inzetten voor deze groep katten. Dat zijn:

  • Stichting Amsterdamse Zwerfkatten
  • Stichting Jasmijn
  • Stichting Help de Zwerfkat
  • Stichting Kat In Nood
  • Kattenopvang Bastet
  • Stichting Zuiderzee Zwerfdieren

Stichting True Colors 
Katten- en Konijnenopvang
Waddinxveen
06 – 2720 7779
info@stichtingtruecolors.nl
www.stichtingtruecolors.nl

Bankrekening:
NL39 TRIO 0254 7005 78

Openingstijden: 
Op afspraak

Contact:
Per e-mail of whatsapp

Donaties aan onze stichting zijn van de belasting aftrekbaar.

Nieuwtjes over ons vind je op onze Facebookpagina.