Zwerfkatten

Gevonden katten

Heb je een kat gevonden? Het dier woont misschien nog maar kort bij jou in de buurt, is mogelijk per ongeluk ontsnapt en weggelopen en vervolgens verdwaald en zo zijn of haar eigenaar kwijt geraakt. Vraag daarom in de buurt goed na of iemand het dier en diens eigenaar kent.

In het geval van katten is het per situatie heel verschillend hoe je het beste kunt handelen. Wij zetten het hieronder uiteen.

Ziek of gewond

Is er niet direct een eigenaar te vinden en is het dier gewond of oogt het ziek of zwak? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de lokale dierenambulance/ dierenhulporganisatie (contactgegevens onderaan deze pagina). Zij zullen zo nodig eerste hulp verlenen en/of het dier naar de dierenarts of het asiel/ de opvang vervoeren. Zij zullen dan ook de eigenaar van het dier verder proberen op te sporen.

Tam en gezond

Van deze dieren is het meestal niet duidelijk of ze een eigenaar hebben of verdwaald en dus zwervend zijn. Een magere kat hoeft niet perse een zwerver te zijn. De kat kan ook op leeftijd zijn en de baasjes willen hem niet zijn dagelijkse wandeling ontnemen. Een dikke kat hoeft daarentegen niet vanzelfsprekend een baas te hebben. Die kat kan dagelijks door buurtbewoners worden gevoerd.
Belangrijk is dus om te checken of het dier een eigenaar heeft!

Eigenaar opsporen

  • Vraag het na in de buurt
    Je kunt foto’s van het dier maken en die op een A4 printen en in de buurt verspreiden of verstuur de foto’s in de buurt-whatsappgroep.
  • Laat het dier checken op een identificatiechip.
    Je kunt dit kosteloos bij de meeste dierenartsen laten doen. Ook kun je ons hiervoor bellen. Als het dier zo’n chip heeft, die ook goed geregistreerd is, kan  de eigenaar achterhaald worden.
  • Checken en opgeven bij organisaties, die vermiste en gevonden dieren registreren en matchen.
    Klik hiervoor op de links hiernaast.

Je kunt de laatste 2 stappen ook door de lokale dierenhulporganisatie laten doen. Om het dier in het asiel te laten opvangen, is dat zelfs noodzakelijk.
De lokale dierenhulporganisatie stuurt dan een vrijwilliger, die het dier op een identificatiechip controleert.

Heeft de kat geen chip, dan wordt het dier een bandje om gedaan met de vraag of de eigenaar contact met de organisatie op wil nemen, omdat de kat is opgegeven als zwerfkat. Ze laten de kat vervolgens een kleine week met het bandje lopen, want niet alle katten gaan elke dag naar huis toe.

Als dan niemand reageert en er is ruimte in het asiel, dan zullen ze de kat op (laten) halen en daar naar toe (laten) brengen.
Daar wachten ze vervolgens nog 2 weken, zodat de mogelijke eigenaar zich nog steeds kan melden. Dit is een wettelijk verplichte termijn.
Meldt niemand zich? Dan kan de kat naar een nieuw baasje toe.

Schuw of verwilderd

Heb je een schuwe kat gevonden? Als het dier in een woonwijk rond loopt, wil dat niet altijd zeggen, dat het dier geen eigenaar heeft. Katten met een eigenaar kunnen voor vreemde mensen heel bang zijn. Vraag ook in zo’n geval daarom eerst in de buurt na of iemand het dier en diens eigenaar kent. 

Als dat niet het geval is of als het dier ergens buiten de bebouwde kom rond scharrelt, is de kans groot, dat het dier verdwaald of gedumpt is.

In onze regio is het de Dierenbescherming, die zich in eerste instantie met deze katten bezig houdt. Zij zullen deze katten met behulp van vangkooien vangen. De katten (zowel de poezen als de katers) worden vervolgens gecastreerd en daarna terug gebracht naar de plek waar ze gevonden zijn. Zo kunnen de katten zich niet meer vermeerderen en wordt de overlast voor omwonenden minder.

Tijdens de operatie wordt er tegelijkertijd een stukje oor afgeknipt. Dit doen ze om later, als de kat weer buiten op straat loopt, van een afstandje te kunnen zien, dat het dier al geneutraliseerd is.

Kittens worden over het algemeen niet terug geplaatst, maar opgevangen en gesocialiseerd. Het dierenasiel zal daarna een nieuw baasje voor hen gaan zoeken.

Opvang schuwe of verwilderde katten

Wij zijn van mening dat de schuwe en verwilderde zwerfkatten een beter en verzorgd leven verdienen.
En dat kan, zo weten wij met onze jarenlange ervaring!!!

De meeste van deze katten zijn namelijk ooit ook huiskat geweest, maar zijn in de loop van hun zwervende bestaan het vertrouwen in mensen kwijt geraakt.  Ze hebben als zwerfkat een heel zwaar leven, waarin zij zelf het hele jaar door voor hun kostje moeten zorgen. Op plekken waar voedsel te vinden is, zijn ze vaak ongewenst, omdat ze daar overlast veroorzaken. En als ze iets gaan mankeren, gaan ze vaak een lijdensweg tegemoet, omdat ze niemand hebben, die ze de nodige zorg kan bieden. Dat verdienen deze katten niet!

Wij vangen hen daarom zo mogelijk op en proberen hun vertrouwen weer terug te winnen. Wij hebben hier de afgelopen jaren zoveel succesvolle ervaring mee opgedaan, dat het niet alleen onze passie, maar ook onze specialiteit is geworden.
Wij zijn aangesloten bij de landelijke organisatie Stichting Zwerfkatten Nederland en werken volgens de richtlijnen in hun handboek.Voor wat betreft het resocialiseren is m.n. hoofdstuk 13 van toepassing.

Er zijn organisaties, die hier ondanks onze successen niet in geloven of het zielig vinden om deze katten tijdelijk op te sluiten. Maar wat is erger? Een paar weken in een kamer of een ruime bench met alles wat je nodig hebt (eten, drinken, liefdevolle aandacht en medische verzorging) en een mooie, verzorgde toekomst in het vooruitzicht of de rest van je leven angstig en ongewenst buiten rond zwerven zonder verzorging als je ziek bent en met alle gevaren van dien? Die paar weken staan in onze ogen niet in verhouding tot het jarenlange zware zwerversbestaan.

We hebben vuurspuwers zien veranderen in schootliggers en wegkruipers in kroeldozen. De katten zijn weer gaan genieten van de aandacht van mensen en hebben weer een verzorgd en onbezorgd leven gekregen.
Natuurlijk blijven ze hun verleden met zich meedragen, dat heeft ze mede gevormd tot wie ze zijn. Veel van deze katten zullen nog wel eenkennig blijven en alleen hun ‘eigen mensen’ vertrouwen. Maar is dat erg? Verlegenheid heeft ook z’n charme!

Monitoren of permanente opvang

Als we geen plek in onze opvang hebben, kunnen we nog het volgende doen:

  • We kunnen samen met de vinders van de katten kijken of de dieren gemonitord kunnen worden. De katten zullen worden gevoerd en van een droge en beschutte schuilplaats worden voorzien. Als ze dan iets gaan mankeren, kan ingegrepen worden en hen de nodige (medische) zorg geboden worden. Vaak komt bij deze dieren het verloren vertrouwen in mensen ook weer voorzichtigaan terug.
  • Als dit of resocialisatie niet kan of lukt, zullen we ons uiterste best doen om elders een plekje voor deze dieren te vinden. Hiervoor hebben we goede contacten met een aantal organisaties, zoals bijvoorbeeld de Stichting Kat In Nood, die de dieren voor de rest van hun leven een mooi leven bieden.

Belangrijke telefoonnummers

Verblijfplaats katten Zieke of gewonde zwerfkatten Tamme zwerfkatten Verwilderde zwerfkatten
Gouda Moerkapelle Moordrecht Waddinxveen Zevenhuizen Centrum voor Dierenhulpverlening Tel. 0182-529059 Dierenopvangcentrum Gouda Tel. 0182-530164 gouda@dierenbescherming.nl St. Katten- en konijnenopvang True Colors WhatsApp 06-27207779 info@stichtingtruecolors.nl
Boskoop Hazerswoude-Dorp Dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o. Tel. 0900-1120000 Dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o. Tel. 0900-1120000 St. Katten- en konijnenopvang True Colors WhatsApp 06-27207779 info@stichtingtruecolors.nl
Reeuwijk St. Dierenhulpverlening Woerden e.o. Tel. 0348-414242 St. Dierenhulpverlening Woerden e.o. Tel. 0348-414242 St. Katten- en konijnenopvang True Colors WhatsApp 06-27207779 info@stichtingtruecolors.nl

Index

Wie zijn wij

– De stichting
– De vrijwilligers

Info | advies en links
Vermiste dieren
Verzorging dieren
Help mee
Met dank aan
Contact

Over de dieren

Alle nieuwtjes over onze dieren vind je op onze Facebookpagina.

Stichting True Colors 
Katten- en Konijnenopvang
Waddinxveen
06-27 20 77 79
info@stichtingtruecolors.nl
www.stichtingtruecolors.nl

Bankrekening: NL39 TRIO 0254 7005 78

Openingstijden:
Bellen bij voorkeur op:

Op afspraak
Ma, do en za tussen 10:00 en 12:00 uur

Donaties aan onze stichting zijn van de belasting aftrekbaar.